martes, 22 de julio de 2008

El Fòrum Valencià del Llibre aplaudeix l'éxit que està tenint en les corporacions locals la seua iniciativa

Un total de 50 ajuntaments han presentat ja la moció denunciant la gravetat de la pèrdua de 2 milions d'euros per part de la Conselleria de Cultura

El Fòrum Valencià del Llibre, que agrupa bibliotecaris, distribuïdors, editors, escriptors, il·lustradors i llibrers, va remetre a principis de mes prop de 1.600 cartes a tots els alcaldes, regidors de cultura i portaveus de grups municipals dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, sol·licitant als consistoris que presenten a consideració del Ple Municipal una moció, en la qual es reivindique la signatura del conveni per a l'adquisició de material bibliogràfic entre les Administracions Central i autonòmica, i es tinga en compte a l'hora d'elaborar els futurs pressuposts de la Generalitat Valenciana, reservar una partida per a destinar-la a aquest objectiu.

D'aquesta manera, continua el Fòrum amb la seua reivindicació davant de l'Administració autonòmica per a aconseguir que es signe el conveni entre el Ministeri i la Conselleria de Cultura per a l'adquisició de fons bibliogràfics en les biblioteques públiques. El conveni estableix que la quantitat econòmica total ha de ser aportada a parts iguals per l'Estat i la Conselleria de Cultura. El Ministeri proposa un repartiment per població, (tal com reivindicava el PP entre altres temes), amb la qual cosa a València li corresponen exactament 2.222.071 euros del total de la partida ministerial de 19 milions.

No obstant això, la Comunitat Valenciana és l'única de totes les comunitats autònomes que no ha signat l'acord, com ja va succeir l'any anterior, ja que la Conselleria de Cultura no ha previst la quantitat equivalent per a tal fi i a més considera que és excessiva; per això la consellera, Trinidad Miró, només està disposada a aportar 1,2 milions d'euros. En aquest cas, el Govern Central tan sols ha acceptat igualar aquesta xifra en la signatura del conveni, pel que les biblioteques perdrien un milió d'euros de cada Administració.

Fins a la data, la iniciativa impulsada pel sector del llibre està tenint gran èxit entre els ajuntaments, perquè tal com se sol·licitava en el text enviat, estan contactant amb el Fòrum Valencià del Llibre per a donar compte de com avança la proposta. De moment, tenim constància que en uns 50 ajuntaments de la Comunitat Valenciana ha sigut presentada ja la moció, amb la qual cosa, el finançament públic per a les biblioteques està sent reclamat per un ampli nombre de poblacions al llarg del nostre territori. A títol d'exemple, de nord a sud, des de Benicarló fins a Villena, i en localitats de tota grandària i tan diferent nombre de població com Aín, Sagunt o Burjassot. De fet, en aquesta última, el Fòrum ha sigut invitat a assistir al Ple Municipal, on es debatrà l'aprovació de la moció.

La bona acollida que està tenint en les corporacions locals la demanda per a incrementar i actualitzar les col·leccions bibliogràfiques, fa que el Fòrum Valencià del Llibre augmente la seua esperança que en els plens celebrats pels ajuntaments a finals de juliol aquests suports es multipliquen, de manera que entre tots es tinga la suficient força perquè la Conselleria de Cultura tinga a bé destinar la quantitat pressupostada pel Govern per a signar el conveni, i d'aquesta manera acréixer la riquesa bibliogràfica per als valencians.

La reivindicació de més fons bibliogràfics en el sistema de lectura pública està d'acord amb l'objectiu d'augmentar els índexs de lectura dels valencians, ja que aquests s'han situat l'últim any novament per davall de la mitjana espanyola.

La plataforma que constitueix el Fòrum Valencià del Llibre, està formada per l'Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), l'Associació de Distribuidors de Llibres de València (ADILEVA), l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (secció del País València) (AELC), l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV) i el Gremi de Llibrers de València.

No hay comentarios: