miércoles, 2 de julio de 2008

El Fòrum Valencià del Llibre demanda als ajuntaments de la una moció referent al conveni per a incrementar les col·leccions bibliogràfiques


L'objectiu és que cada població inste a la Generalitat Valenciana a destinar partides per a executar el Conveni amb el Ministeri de Cultura

El Fòrum Valencià del Llibre, plataforma del sector del llibre composta per l'Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), l'Associació de Distribuïdors de Llibres de València (ADILEVA), l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (secció del País València) (AELC), l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV) i el Gremi de Llibrers de València, ha confeccionat un escrit que s'ha remés a tots els alcaldes, portaveus dels grups municipals i regidors de Cultura de cadascun dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, aproximadament unes 1.600 cartes.

En l'esmentat escrit se sol·licita als ajuntaments que presenten a consideració del Ple Municipal una moció reivindicant la signatura del conveni per a l'adquisició de material bibliogràfic entre les Administracions Central i autonòmica, i que es tinga en compte a l'hora d'elaborar els futurs pressuposts de la Generalitat Valenciana reservar una partida per a destinar-la a aquesta finalitat.

Com el sector del llibre va fer públic fa uns mesos, el Ministeri de Cultura va establir en 2006 un acord amb les comunitats autònomes per a facilitar l'adquisició de fons bibliogràfics a les biblioteques públiques. L'objectiu era, mitjançant successius convenis anuals, situar en 2014 la ràtio de llibres per habitant de les biblioteques públiques dins de les recomanacions de la IFLA-UNESCO (de 2 a 2,5 llibres per habitant). L'acord també establia que la quantitat econòmica total seria aportada la mitat per l'Estat i l'altra part per la Conselleria de Cultura, en aquest cas.

No obstant això la Comunitat Valenciana va ser l'única, entre totes les comunitats autònomes, que no va signar el conveni, amb la qual cosa es van perdre els 2.222.071 euros assignats pel Govern Central en 2007, ja que la Conselleria de Cultura no va disposar la quantitat equivalent per a tal fi. Igualment sembla que pot succeir enguany, deixant les biblioteques valencianes amb 1,41 llibres per habitant, 3 dècimes per davall de la mitjana espanyola, molt lluny dels objectius.

Des de la seua creació, el Fòrum està fent un seguiment de la signatura del Conveni perquè ho considera important i transcendent per a afavorir la lectura (l'índex valencià de la qual se situa també per davall de la mitjana nacional). Així, a l'abril, la consellera de Cultura Trinidad Miró es va comprometre a informar el sector sobre la dotació del conveni 2008, assegurant que al maig donaria una resposta. Al no obtindre-la, el Fòrum va presentar al juny un escrit a la Conselleria de Cultura recordant els compromisos de la consellera i exigint la màxima dotació. Com encara no s'ha obtingut resposta a l'escrit, el Fòrum del Llibre ha buscat la col·laboració dels ajuntaments.

D'aquesta manera, el Fòrum vol invitar a les corporacions locals, titulars de la majoria de les Biblioteques Públiques, a que es posicionen davant de la desídia de l'administració autonòmica en aquest tema. A més, el Fòrum Valencià del Llibre espera mantindre la comunicació amb cada un dels ajuntaments a què han sigut remeses les 1.600 cartes per a conéixer la resposta de la moció plantejada.

D'altra banda, el 24 de juny es va remetre també una carta al Ministeri sol·licitant informació sobre els tràmits del Conveni i demanant-li que mantinga la màxima quantitat prevista, malgrat que la consellera de Cultura ha manifestat que no igualarà la quantitat a la de l'Executiu central ja que considera que com ha aparegut en els mitjans de comunicació, amb tanta dotació com proposa el Ministeri “els llibres es quedaran en caixes”.

No hay comentarios: