jueves, 31 de julio de 2008

Baròmetre d'hàbits de lectura i compra de llibres (2n trimestre)

Ahir la Federación de Gremios de Editores de España va presentar el Baròmetre d’hàbits de lectura i compra de llibres corresponent al 2n trimestre de 2008, i que elabora l’emprese Connecta & Research. Us deixem ací l’enllaç a la nota de premsa, on trobareu un resum de les dades arreplegades en aquest estudi

Barómetro de hàbitos de lectura i compra de libros (2º trimestre 2008)

També podeu llegir la notícia apareguda a Levante-emv, i que fa especial referència a les dades de la Comunitat Valenciana.

Valencia continúa dos puntos por debajo de la media española en lectura de libros

I un article d’opinió, sobre la lectura en valencià, que també ha estat publicat a Levante-emv


El valenciano en el hábito de lectura

miércoles, 23 de julio de 2008

El conflicte de les biblioteques arriba al ple de 50 municipis.

Avui, Levante-emv i Vilaweb, es fan ressò de la nota de premsa emesa ahir per el Fòrum del Llibre:

El conflicto de las bibliotecas llega al pleno de 50 municipios.
Levante-emv (22/07/08)

El Fòrum valencià del llibre planta cara a la consellera de Cultura
Vilaweb (22/07/08)

També us enllaçem amb el bloc de Joan Carles Girbés sobre el món del llibre i l’edició,
Tirant al Cap, que ha fet un seguiment del problema des de les primeres reivindicacions del sector.

La reivindicació del Fòrum

martes, 22 de julio de 2008

El Fòrum Valencià del Llibre aplaudeix l'éxit que està tenint en les corporacions locals la seua iniciativa

Un total de 50 ajuntaments han presentat ja la moció denunciant la gravetat de la pèrdua de 2 milions d'euros per part de la Conselleria de Cultura

El Fòrum Valencià del Llibre, que agrupa bibliotecaris, distribuïdors, editors, escriptors, il·lustradors i llibrers, va remetre a principis de mes prop de 1.600 cartes a tots els alcaldes, regidors de cultura i portaveus de grups municipals dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, sol·licitant als consistoris que presenten a consideració del Ple Municipal una moció, en la qual es reivindique la signatura del conveni per a l'adquisició de material bibliogràfic entre les Administracions Central i autonòmica, i es tinga en compte a l'hora d'elaborar els futurs pressuposts de la Generalitat Valenciana, reservar una partida per a destinar-la a aquest objectiu.

D'aquesta manera, continua el Fòrum amb la seua reivindicació davant de l'Administració autonòmica per a aconseguir que es signe el conveni entre el Ministeri i la Conselleria de Cultura per a l'adquisició de fons bibliogràfics en les biblioteques públiques. El conveni estableix que la quantitat econòmica total ha de ser aportada a parts iguals per l'Estat i la Conselleria de Cultura. El Ministeri proposa un repartiment per població, (tal com reivindicava el PP entre altres temes), amb la qual cosa a València li corresponen exactament 2.222.071 euros del total de la partida ministerial de 19 milions.

No obstant això, la Comunitat Valenciana és l'única de totes les comunitats autònomes que no ha signat l'acord, com ja va succeir l'any anterior, ja que la Conselleria de Cultura no ha previst la quantitat equivalent per a tal fi i a més considera que és excessiva; per això la consellera, Trinidad Miró, només està disposada a aportar 1,2 milions d'euros. En aquest cas, el Govern Central tan sols ha acceptat igualar aquesta xifra en la signatura del conveni, pel que les biblioteques perdrien un milió d'euros de cada Administració.

Fins a la data, la iniciativa impulsada pel sector del llibre està tenint gran èxit entre els ajuntaments, perquè tal com se sol·licitava en el text enviat, estan contactant amb el Fòrum Valencià del Llibre per a donar compte de com avança la proposta. De moment, tenim constància que en uns 50 ajuntaments de la Comunitat Valenciana ha sigut presentada ja la moció, amb la qual cosa, el finançament públic per a les biblioteques està sent reclamat per un ampli nombre de poblacions al llarg del nostre territori. A títol d'exemple, de nord a sud, des de Benicarló fins a Villena, i en localitats de tota grandària i tan diferent nombre de població com Aín, Sagunt o Burjassot. De fet, en aquesta última, el Fòrum ha sigut invitat a assistir al Ple Municipal, on es debatrà l'aprovació de la moció.

La bona acollida que està tenint en les corporacions locals la demanda per a incrementar i actualitzar les col·leccions bibliogràfiques, fa que el Fòrum Valencià del Llibre augmente la seua esperança que en els plens celebrats pels ajuntaments a finals de juliol aquests suports es multipliquen, de manera que entre tots es tinga la suficient força perquè la Conselleria de Cultura tinga a bé destinar la quantitat pressupostada pel Govern per a signar el conveni, i d'aquesta manera acréixer la riquesa bibliogràfica per als valencians.

La reivindicació de més fons bibliogràfics en el sistema de lectura pública està d'acord amb l'objectiu d'augmentar els índexs de lectura dels valencians, ja que aquests s'han situat l'últim any novament per davall de la mitjana espanyola.

La plataforma que constitueix el Fòrum Valencià del Llibre, està formada per l'Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), l'Associació de Distribuidors de Llibres de València (ADILEVA), l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (secció del País València) (AELC), l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV) i el Gremi de Llibrers de València.

lunes, 21 de julio de 2008

Bibliotecaris Valencians parlen de la pèrdua de l'oportunitat de renovar fons

Fa unes setmanes ressenyarem a aquest bloc una notícia apareguda a Levante-emv el 24 de juny:
Cultura da a bibliotecas la mitad de lo previsto porque muchos libros "quedarían en cajas"
Ahir, el diari El País publicava un article - Las bibliotecas pierden 300.000 volúmenes- en el qual expressaven la seua opinió diferents bibliotecaris de la Comunitat Valenciana: Teresa Llabata, de la Biblioteca Cabanyal-Canyamelar, que defenia la importància de la qualitat dels fons bibliogràfics, i no sols la seua quantitat; Pilar Sánchez, de la Biblioteca d’Aldaia, i Adelina Navarro, de la Vall d’Uixó, que afirmava textualment: “Nuestras colecciones están obsoletas, y se ha perdido una oportunidad única para renovar los fondos. Con los presupuestos que tenemos nos da para comprar cuatro novedades, hacer una actividad lectora y poca cosa más”. Finalment, Paco Rodrigo, qui ja havia fet unes declaracions semblants en premsa, argumentava: "En todo caso, perder dos millones de euros anualmente es una barbaridad, se mire por donde ser mire, porque estamos hablando de muchos libros. En una biblioteca nunca sobran ni el dinero ni los libros"

lunes, 14 de julio de 2008

Definitivament, les biblioteques tornaran a perdre dos milions en 2008

El dissabte passat dia 12 de juliol, Levante-emv va publicar un altre article sobre la situació del pla extraordinari de dotació de biblioteques públiques. Allò que posa de relleu la notícia és que el Ministeri no aportarà “ni un euro més que la Generalitat” per al conveni de biblioteques. I com ja va confirmar la passada setmana, la Conselleria de Cultura només aportarà 1.2 milions d’euros, la mitat de la xifra que figurava al conveni

Podeu llegir la notícia a Levante-emv
Les biblioteques tornaran a perdre dos milions el 2008

Per altra banda i també a Levante-emv, avui també apareix la notícia següent.
Miró anuncia ajudes per a biblioteques després de reduir a la mitat el pressupost de l'àrea
Trinidad Miró, en una resposta parlamentaria, ha anunciat noves ajudes per a l’adquisició de noves col·leccions bibliogràfiques i per al foment de l’ús de les biblioteques. No obstant, no ha especificat quina serà la quantitat econòmica de què disposarà ni com farà front a aquestes despeses.

miércoles, 9 de julio de 2008

Cultura confirma que només aportarà la mitat del Conveni

A Levante-emv d’avui, 09 de juliol, ha aparegut un nou article referent al conveni de dotació de llibres per a les biblioteques públiques.

Segons comunicat de premsa, la Conselleria de Cultura confirma que sols aportarà la mitat de la quantitat econòmica pactada (1.2 milions d’euros dels 2.2 pressupostats), però demana al Ministeri que mantinga la seua aportació i no retire els diners del Conveni .

Ací teniu la notícia completa:

Cultura dará la mitad de lo pactado para libros y urge al Gobierno a poner el 100%

martes, 8 de julio de 2008

Recull de premsa sobre la demanda de col·laboració als ajuntaments del Fòrum del Llibre

En els últims dies, els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la demanda del Fòrum Valencià del Llibre als ajuntaments per a que presenten una moció sobre el conveni per a l’increment de col·leccions bibliogràfiques de les biblioteques públiques.

Tot seguit, us oferim un recull de premsa sobre el tema:

El Fòrum del Llibre envia 1.600 escrits als municipis per a exigir el conveni de biblioteques
Levante-emv 03/07/08

El Fòrum del Llibre reclama el convenio de las bibliotecas
El País –Comunidad Valenciana 03/07/08

El Fòrum Valencià del Llibre demana la implicació dels ajuntaments
Vilaweb 04/07/08

També ha aparegut avui, a Levante-emv, una article sobre l’escassetat de recursos de les biblioteques valencianes. Francesc Rodrigo, President de l’Associació de bibliotecaris valencians i del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes, expressa el seu parer sobre l’argument de la Conselleria de Cultura per a posar només 1.2 milions d’euros per al conveni, basant-se en la poca capacitat de gestió de les biblioteques.
Las bibliotecas públicas no pueden renovar sus fondos por la escasez de presupuesto

miércoles, 2 de julio de 2008

El Fòrum Valencià del Llibre demanda als ajuntaments de la una moció referent al conveni per a incrementar les col·leccions bibliogràfiques


L'objectiu és que cada població inste a la Generalitat Valenciana a destinar partides per a executar el Conveni amb el Ministeri de Cultura

El Fòrum Valencià del Llibre, plataforma del sector del llibre composta per l'Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), l'Associació de Distribuïdors de Llibres de València (ADILEVA), l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (secció del País València) (AELC), l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV) i el Gremi de Llibrers de València, ha confeccionat un escrit que s'ha remés a tots els alcaldes, portaveus dels grups municipals i regidors de Cultura de cadascun dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, aproximadament unes 1.600 cartes.

En l'esmentat escrit se sol·licita als ajuntaments que presenten a consideració del Ple Municipal una moció reivindicant la signatura del conveni per a l'adquisició de material bibliogràfic entre les Administracions Central i autonòmica, i que es tinga en compte a l'hora d'elaborar els futurs pressuposts de la Generalitat Valenciana reservar una partida per a destinar-la a aquesta finalitat.

Com el sector del llibre va fer públic fa uns mesos, el Ministeri de Cultura va establir en 2006 un acord amb les comunitats autònomes per a facilitar l'adquisició de fons bibliogràfics a les biblioteques públiques. L'objectiu era, mitjançant successius convenis anuals, situar en 2014 la ràtio de llibres per habitant de les biblioteques públiques dins de les recomanacions de la IFLA-UNESCO (de 2 a 2,5 llibres per habitant). L'acord també establia que la quantitat econòmica total seria aportada la mitat per l'Estat i l'altra part per la Conselleria de Cultura, en aquest cas.

No obstant això la Comunitat Valenciana va ser l'única, entre totes les comunitats autònomes, que no va signar el conveni, amb la qual cosa es van perdre els 2.222.071 euros assignats pel Govern Central en 2007, ja que la Conselleria de Cultura no va disposar la quantitat equivalent per a tal fi. Igualment sembla que pot succeir enguany, deixant les biblioteques valencianes amb 1,41 llibres per habitant, 3 dècimes per davall de la mitjana espanyola, molt lluny dels objectius.

Des de la seua creació, el Fòrum està fent un seguiment de la signatura del Conveni perquè ho considera important i transcendent per a afavorir la lectura (l'índex valencià de la qual se situa també per davall de la mitjana nacional). Així, a l'abril, la consellera de Cultura Trinidad Miró es va comprometre a informar el sector sobre la dotació del conveni 2008, assegurant que al maig donaria una resposta. Al no obtindre-la, el Fòrum va presentar al juny un escrit a la Conselleria de Cultura recordant els compromisos de la consellera i exigint la màxima dotació. Com encara no s'ha obtingut resposta a l'escrit, el Fòrum del Llibre ha buscat la col·laboració dels ajuntaments.

D'aquesta manera, el Fòrum vol invitar a les corporacions locals, titulars de la majoria de les Biblioteques Públiques, a que es posicionen davant de la desídia de l'administració autonòmica en aquest tema. A més, el Fòrum Valencià del Llibre espera mantindre la comunicació amb cada un dels ajuntaments a què han sigut remeses les 1.600 cartes per a conéixer la resposta de la moció plantejada.

D'altra banda, el 24 de juny es va remetre també una carta al Ministeri sol·licitant informació sobre els tràmits del Conveni i demanant-li que mantinga la màxima quantitat prevista, malgrat que la consellera de Cultura ha manifestat que no igualarà la quantitat a la de l'Executiu central ja que considera que com ha aparegut en els mitjans de comunicació, amb tanta dotació com proposa el Ministeri “els llibres es quedaran en caixes”.