lunes, 2 de junio de 2008

El sector crea el Fòrum Valencià del Llibre com a plataforma unitària per a reivindicar un major protagonisme del llibre en la societat actual.

El sector crea el Fòrum Valencià del Llibre com a plataforma unitària per a reivindicar un major protagonisme del llibre en la societat actual.
Les primeres línies de treball s’encaminen a reclamar de la Generalitat un impuls per a les biblioteques -públiques i escolars- i la presència del llibre i els seus creadors a RTVV
AEPV 23 abril 2008

Coincidint amb el 23 d'abril, Dia Mundial del Llibre, s'ha constituït el Fòrum Valencià del Llibre, integrat per: l'Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), l'Associació de Distribuïdors de Llibres de València (ADILEVA), l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (secció del País Valencià) (AELC), l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV) i el Gremi de Llibrers de València.

En la seu de PYMEV, confederació que acull a les organitzacions empresarials del nou Fòrum, els respectius presidents han signat l'acta de constitució de l'entitat que ja és la de més ampla representació del sector valencià del llibre. I la satisfacció és palesa entre els assistents pel nivell de cohesió de tot el sector del llibre que els permet una visió global dels problemes i de les expectatives i una major eficàcia en les línies de treball conjunt per tal d'aconseguir les millores necessàries.

El nou Fòrum del Llibre ha volgut fer coincidir la seua constitució amb el dia del llibre i amb una declaració sobre els valors del LLIBRE I LA LECTURA:

  • Un instrument de sensibilitat, de coneixements i de cultura
  • Una mirada crítica sobre la realitat del món i alhora un nutrient de la imaginació imprescindible per a viure d'una manera personal i creativa
  • Un antídot contra la banalització creixent
  • Una porta oberta al diàleg amb un mateix i amb els altres.
  • Un plaer que ens obri a altres plaers vinculats al món de la cultura.
  • Una contribució ferma encaminada a la progressiva normalització lingüística quan afavorim la lectura en valencià.

I immediatament han posat mans a la feina i han fixat dos línies de treball: el seguiment de la signatura i de la execució del conveni entre el Ministeri i la Conselleria per a l'increment de les col·leccions de les biblioteques públiques; i la presència del llibre i dels seus creadors –escriptors i il·lustradors- als mitjans de comunicació i especialment als mitjans de titularitat pública.

Pel que fa al conveni de biblioteques, el Fòrum estarà expectant fins al mes de maig, moment en el qual es podrà confirmar l'aportació econòmica de la Generalitat, segons els va indicar la Consellera Trinidad Miró en una recent entrevista: "No consentirem que es tornen a perdre més de 4 milions d'euros per a llibres, com va passar l'any passat.” La nova entitat ha manifestat que considera que si enguany no s'aporten tots els recursos per a l'execució de l'increment de les col·leccions, les biblioteques valencianes quedaran en una trista situació respecte les biblioteques de la resta d'Espanya, situació difícil de redreçar.

"I després de comprovar que s'ha signat el Conveni entre el Ministeri i la Conselleria, estarem atents perquè l'execució responga a l'impuls de la nova Llei de la Lectura, el Llibre i les Biblioteques i del pla extraordinari que acompanya la seua memòria econòmica.” És la intenció de la llei afavorir l'increment bibliogràfic de les col·leccions de les biblioteques públiques fins assolir com a mínim les recomanacions internacionals. Per això el sector exigirà que aquests recursos econòmics siguen invertits en l'adquisició exclusiva de més llibres, sense que siga possible cap desviació a d'altres necessitats financeres o estructurals de les biblioteques.

També les biblioteques escolars estan al punt de mira del sector i el Fòrum se suma a les gestions encetades pels editors en la Conselleria d'Educació per a establir línies de treball què vinguen a posar en marxa un Pla Lector Escolar que incloga la dignificació de les biblioteques escolars per tant pel que fa a l'increment de les dotacions com a la incorporació de la figura del bibliotecari en les plantilles dels centres docents.

Els llibres a RTVV

Finalment, el Fòrum del Llibre vol reivindicar la presència del llibre i dels seus creadors als mitjans de comunicació.

"Volem el compliment estricte i complet de l'article 9 de la llei valenciana del llibre”, han manifestat. Des de l'any 2002, quan es va aprovar la llei, no s'ha donat cap passa en aquest sentit i el seu mandat és clar:

Article 9. Dels mitjans de comunicació i altres mesures

1. La Generalitat, mitjançant la conselleria competent en matèria de cultura, cooperarà amb els mitjans de comunicació social de la Comunitat Valenciana en la producció de programes de difusió del llibre, la lectura i la creació literària. Es donarà un tractament especial als autors, els títols i els editors de la Comunitat Valenciana i a la producció en valencià.

2. La Generalitat, a través dels organismes competents, establirà acords amb Radiotelevisió Valenciana per a la realització de programes que propicien el foment del llibre i de la lectura.

Des del Fòrum del Llibre sol·licitaran a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i al Consell Valencià de Cultura, com a institucions de caràcter públic relacionades amb la cultura i la llengua, què es manifesten sobre la necessitat urgent d'aconseguir una major presència dels creadors, tant en l'àmbit de la creació literària com la creació il·lustrativa i gràfica, als mitjans de comunicació i sobretot als mitjans de titularitat pública, la millor manera d'aconseguir el prestigi professional i social que es mereixen. I que aquesta presència no estiga vinculada únicament a unes dates especials, sinó que siga un fet quotidià que els convertisca en referents culturals per contribuir al foment de la lectura.

La televisió valenciana no té en aquest moment cap programa que responga estrictament al foment del llibre i la lectura. Mentre altres televisions autonòmiques completen les seues graelles amb diverses ofertes per a la difusió del llibre: programes per al foment de la lectura en horari infantil, magazines d'informació i divulgació del món del llibre, a més dels tradicionals programes sobre literatura.

No hay comentarios: